Zateplení mezi krokve

Systém zateplení mezi a pod krokvemi. Kombinací obou tlouštěk izolace pak lze docílit. První vrstvu tepelné izolace lehce vtlačíme mezi krokve tak, aby nevznikla žádná mezera nebo spára.


Toto řešení je velmi výhodné aplikovat při rekonstrukci střešní krytiny. Nejen, že tím získáte vyšší úsporu tepla, ale zároveň si nesnížíte obytný prostor v interiéru (strop), který by se v případě zateplení mezi a pod krokvemi snížil.

Izolace mezi krokve se tedy nejčastěji využívá u zateplování šikmých střech, při plánování podkroví, při zateplování půdy. Tímto způsobem lze tvořit zateplení jak u novostaveb, tak u domů, ve kterých provádíme izolaci dodatečně. Kromě zateplení mezi krokve je zde vidět i zateplení přes (pod) krokve k odstranění tepelných mostů a konečný záklop sádrokartonových desek. Podkroví je tam kromě omítek hotové.


Zateplení šikmé střechy mezi a pod krokvemi. Ani klasické způsoby zateplení se však nevyhnuly přísným předpisům, a proto kromě systému zateplení mezi. V tomto dílu si ukážeme, jak správně.


To spočívá v tom, že se mezi krokve umístí tepelně izolační materiál , nejčastěji minerální nebo kamenná vlna.

Na izolaci je nutné z interiéru umístit parotěsnou folii , protože izolace a dřevo má odlišné tepelné vlastnosti. Tepelné mosty vznikají u izolací mezi krokvemi, neboť krokve přeruší plynulou tepelnou izolaci. Dřevěnými trámy uniká teplo ven a dovnitř naopak vstupuje zima.


Nejen, že připlatíme energie za vytápění, ale hrozí i riziko kondenzace par a výskytu plísní v místech tepelných mostů. Bez dodatečné izolace trámů to v mnoha případech skončí napadením trámů. Při práci „z půdy“ navíc nejste omezeni počasím ani.


Mezi krokve a pod krokve. Při zateplování nad krokvemi systémem TOPROCK je min. Pro dosažení normami požadovan�. Jak již název způsobu zateplení střechy napovídá, tepelná izolace se vkládá mezi krokve krovu v tloušťce stejné, jako je tloušťka samotné krokve.


Ten je třeba odstranit dodatečným podkrokevním zateplením, kdy se tepelná izolace o. Prostor mezi krokvemi je posléze vyplněn tepelnou izolací, zpravidla z minerální vaty (pěnový polystyren EPS je pro tuto aplikaci nevhodný). Krokve jsou však většinou 1– 1mm vysoké a tloušťka tepelné izolace pro zateplení střechy je tedy nedostatečná. Izolace střechy provedená v jedné vrstvě izolace mezi krokvemi je z hlediska energeticky úsporného zateplení nedostačující. Prvky v konstrukci střechy, jako např. Proto je nezbytná další souvislá vrstva izolace pod krokvemi.


Přířezy řežeme obvykle s nadbytkem (Tabulka 2.) až mm oproti světlé vzdálenosti mezi krokvemi.

Poslední část ve směru krokví uřízneme rovněž přiměřeně větší. Uvažuji o zateplení vatou, kterou jsem chtěl dát přímo mezi krokve , pak jsem uvažoval o parozábraně , která by přišla na krokve ze strany půdy. Dobrý den, mám dotaz ohledně zateplení střechy pomocí EPS. Jedná se o novostavbu s valbovou střechou o sklonu st. Vata se vloží mezi krokve a tím se vyplní prostor mezi krokvemi.


Pokud máme stávající tepelnou izolaci ze skla nebo čediče mezi krokvemi (na plnou výšku krokví), pak můžeme zvýšit její tloušťku přidáním pod krokve (ubrat si prostor z interiéru) nebo nad krokve. Tento způsob přináší i technické komplikace, protože střešní konstrukce musí splňovat požadavky na parotěsnost, vodotěsnost a minimalizaci tepelných mostů. V případě zateplení stávající střechy je nutná kontrola pojistné hydroizolace. Následně se vyplňuje pomocí minerální vlny prostor mezi krokvemi.


Důležité je rovněž i vyplnění dutiny za pozednicí-rovněž minerální vlnou. Po montáži izolace mezi krokve se následně na krokve montuje konstrukce z SDK(sádrokartonová konstrukce) profilů. Po té je možno montovat.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Trhy jelení hora

Schema elektroinstalace škoda octavia 1 9 tdi

Schéma pojistek škoda octavia 1