Strakapoud fasáda

Strakapoud nám vydlabal tři díry v zateplení. Nechali jsme si fasádu za drahé peníze opravit a zakoupili makety dravců na odpuzení. Když strakapoud útočí na zateplenou fasádu. Po klidném spánku v našem novém domě jsem si myl ruce v koupelně.


Jedna z teorií hovoří o tom, že zateplená fasáda je dutá a připomíná. Tekoucí vodu náhle přehlušil silný klapavý zvuk. Manželka dole mazala cukroví marmeládou, což by jen těžko dělalo takovéto zvuky.


Pohledem z okna jsem viděl létat kuličky polystyrenu. Prosím o radu co s ním, přijde nás jeho příchylnost draho. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Ukazuje se, že je tato záležitost v mnoha případech téměř neřešitelná.


Problémem je samotná technologie zateplování. Polystyrén strakapoudům zřejmě připomíná trouchnivé dřevo, ve kterém hledají potravu nebo vytvářejí úkryty na nocování. Nepohyblivé siluety namalované na fasádě jsou zcela neúčinné.


Občas pomůže umístění nějakého lesklého. Dobrou zprávou je, že po opravení má fasáda stále stejné izolační vlastnosti, ale z estetického hlediska opravená fasáda nejspíš nebude vypadat dobře, protože trefit se při opravě do naprosto přesného odstínu je velmi složité. Navíc ani po opravě nemáte zaručeno, že strakapoud znovu nezaútočí. Láká ho asi ten hnědý střed na držáku. Začne do toho zobákem mlátit a to jsou rány jak ze samopalu, ale do fasády se opravdu nepustí, zobá jen ten držák a fasáda je OK.


Co dělat, když nám strakapoud klove do zateplené fasády? Antistrakapoud funguje. Vaše fasáda je patrně z nějakého důvodu pro strakapouda atraktivní, takže ho musíme přesvědčit, že atraktvitu ztratila nebo je pro něj přímo nebezpečná.


Nejprve je třeba uvést, že v tomto případě musíme zapomenout na jednoduchá řešení. Jejich nová fasáda se totiž zalíbila strakapoudovi velkému, který již stihl do zateplení vyklovat čtyři velké díry. Fasáda novostavby sa pýši dokonalým vzhľadom, má sýte farby a nemá na sebe žiadne.


Novostavbu spozná každý na prvý pohľad. Fasádu lze čistit jednoduše nasucho. To znamená, že nečistoty můžete smést, případně též vyluxovat. Zateplená fasáda je pro něj neodolatelná.


Hnízdo vytesává do polystyrénu do úctyhodné hloubky a nepomůže ani zaplnit mu vzniklou díru pěnou – velice rychle ji opět vyhodí ven. Na si udělal ve fasádě z polystyrenu hnízdo strakapoud. Jediné, co mi bylo doporučeno, rozvěsit CD nebo makety dravců.


To jsem udělal a byl klid až do října, kdy si začal strakapoud dělat další hnízdo. CD mu mlátily do hlavy a na maketě orla odpočíval. Musíte počkat až bude hodně šero ( téměř tma) a potichu vylézt na žebřík. Pak soused zateplil EPS a málem ho trefilo, když strakapoud zamířil svou pozornost na jeho novou fasádu. Současný stav: soused díry spravil, pro jistotu navěsil nějaká strašítka, v ulici přibyla další zatepelná fasáda , žádné díry nepřibyly.


K nalezení účinného a nenásilného řešení je třeba objevit příčinu, proč se datlovití ptáci do izolací pouštějí s takovou vervou a proč se tak děje jen v některých lokalitách.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Trhy jelení hora

Schema elektroinstalace škoda octavia 1 9 tdi

Schéma pojistek škoda octavia 1