Trnovník akát zajímavosti

Do Evropy dovezen v 17. Postupně se rozšířil do celé Evropy. Díky své silné pařezové i kořenové výmladnosti se velmi dobře zmlazuje a snáší tudíž výborně i silný řez. Už při poranění však často vyráží mnoho kořenových výmladků a d. Jean Robin byl první, kdo přivezl akátová semena z Ameriky do Evropy.


In Okrasná zahrada, Poradna by walsla 31. Znáte ten krásný medonosný strom, jehož květy na jaře nádherně voní a jehož dřevo je velmi kvalitní? Možná roste v blízkosti Vaší zahrady, možná sedáte v jeho stínu,. S touto severoamerickou dřevinou se velmi často setkáváme i ve volné krajině, protože v dřívějších dobách zde byla pro svou nenáročnost a mnohostranné využití často vysazována.


V některých zemích se květy akátu aromatizují jídla a používají se i jako koření. Zajímavosti : Květy akátu se někdy aromatizují čajové směsi. Zpravidla tvoří trnovník akát nepravidelnou a rozložitou korunu, tato místa jsou vyhledávaná ptactvem pro hnízdění. Dřevo akátu je velmi ceněné pro své vlastnosti.


Ideální je slunné stanoviště, snese však i polostín. Větve jsou poměrně křehké, tak je může snadno polámat silný vítr. Rostlinu proto pěstujeme na větrem chráněnném místě. Výskyt : Evropa, Asie zejména v teplejších oblastech Koruna: nepravidelná rozložitá široká koruna Borka: šedohnědá s hluboce rozpráskanou borkou, v mládí s výraznými trny List: dl. Tento strom pochází ze Severní Ameriky, odkud byl zavlečen k nám.


Dnes je zvláště v nížinách hojný a často vytlačuje ostatní stromy a keře. Bývá to vysoký strom, s lichozpeřenými listy a hrozny aromatických bílých květů. Je to medonosná rostlina, vyjma nektaru je však celá jedovatá. Na jaře raší pupeny akátu mezi posledními dřevinami, napodzim opadává mezi. Akát má totiž proti našim druhům hned několik výhod.


Proto jej neokusuje všechno, co kolem projde. Zvládne ho spást koza, ale třeba krávy akát nemusí. Jedovatost je ale dána i pro okolní rostliny. Především akát vytahuje ze země dusík, který ukládá do jejích svrchních vrstev.


Je spousta rostlin, které to nemají. Koncem devatenáctého století se začal hojně vysazovat v evropských zemích pro zakrytí písčitých a skalnatých ploch, odkud rychle vytlačil původní, mnohdy velmi cennou vegetaci. Pro jeho obrovskou vitalitu je současné úsilí o jeho odstranění ze stanovišť velmi obtížné.


Trnovník akát pochází ze Severní Ameriky. Jeho větve jsou pokryty trny, borka mívá hnědý až našedlý odstín a je charakteristicky rozpraskaná. Listy akátu jsou lichozpeřené listy a tvoří je čtyři až deset párů lístků, které jsou celokrajné a mají. Se svou výškou (20–m) a výčetní tloušťkou (běžně 30–cm) patří mezi středně velké stromy. V Severní Americe je akát nazývaný Black Locust, v Německu Robinie, Falsche Akazie (falešná akácie), Scheinakazie nebo Silberregen (stříbrný déšť).


Konference o akátu – sborník referátů. Distribution and invasiveness of black locust (Robinia pseudoacaciaL.) in northeast Slovenia.

Trnovník akát zajímavosti
Trnovník akát zajímavosti

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Trhy jelení hora

Tržnice polsko kudowa otevírací doba

Schéma pojistek škoda octavia 1