Červotoč ve dřevě

Saprofytický hmyz (techničtí škůdci) působí škody ve vysychajícím nebo i vyschlém dřevě. Právě tato skupina škůdců představuje největší nebezpečí pro zabudované dřevo. Dobré je vědět i to, že ne v každém dřevě může tento škůdce sídlit. To může být dobrá preventivní informace. Takzvaný červotoč proužkovaný si totiž libuje hlavně ve všech jehličnatých dřevinách a ty listnaté dřeviny napadá skutečně velmi sporadicky.


Červotoč ve dřevě

Podobně je na tom i zmíněný červotoč umrlčí, není. Pokud ve starých trámech uslyšíte podivné zvuky chroupání, máte pravděpodobně tu čest právě s červotočem. V dnešním článku si představíme pár tipů, jak se červotočů zbavit, ale hlavně jak proti nim dřevo preventivně ochránit.


Na zemi, trámech nebo třeba dně skříně jste našli jemné piliny, skoro prach. Nad ránem slyšíte chroupání. Nábytek napadá nejčastěji červotoč proužkovaný, velký až mm. Jeho larvy se kuklí ve dřevě asi mm hluboko a nesnáší mráz. V chladu se zase líbí červotoči umrlčímu.


Nenapadá čerstvé dřevo, nejčastěji bývá ve stropních trámech, střešních krovech či ve starém nábytku. V nebezpečí je tak zahradní. Samička klade obvykle do starých výletových otvorů, štěrbin ve dřevě , nebo na rovný , ale drsný povrch asi třicet, za příznivých okolností až šedesát vajíček. Dřevo ztrácí pevnost a rozpadá se. V krovech se vyskytuje méně často než tesařík.


Jeho přízvisko je odvozeno od rýhovaných červenohnědých krovek. Ve dřevě o vlhkosti pod už vývoj červotoče neprobíhá. Samičky kladou až vajíček, z nichž se následně vylíhnout larvy živící se dřevem. První brouci se po vylíhnutí začínají objevovat brzy z jara.


Larvy se zakuklují asi mm hluboko ve dřevě. Důležité je, aby přípravek dokázal ničit larvy červotoče, které právě dřevo ničí, ve všech jejich vývojových stádiích. Může mít také schopnost chránit dřevo i do budoucna.


Kromě chemických přípravků se dá červotoč , ale i tesařík. Je to malinký, ani ne půlcentimetrový brouček s tečkovanými proužky na zádech. Napadá především dřevo jehličnatých stromů.


Poznáte ho bezpečně podle toho, že trámy napadá jen z vnitřní strany. Pochutná si hlavně na opracovaném dřevě. Vývoj tohoto parazita trvá jeden až tři roky. Rád se usadí ve stropních trámech a střešních krovech. Vede skrytý noční život a chutná mu dřevo listnatých a jehličnatých stromů.


Jak se zbavit červotočů ve dřevě ? Odhalili jste červotoče? Nedovolte mu zajít až do útrob nábytku a přeskočit na jeho. Je to způsobeno hlavně tím, že se ve dřevě vyvíjí celá řada generací. Celé tělo je černohnědé, na štítu jsou zřetelné zlatožluté skvrnky. Jinak se červotoč umrlčí podobá červotoči proužkovanému.


Červotoč ve dřevě

Pokud si ve dřevě všimnete malých dírek, nejspíš si červotoč pochutnává i na vašem nábytku. Za úplného ticha červotoče možná uslyšíte. Jak cestuje dřevem, ozývá se zvláštní chroupavý zvuk. A pokud se z dřevěného zařízení vašeho interiéru navíc sype jemný prášek, příčina je bohužel jasná. Larvy vyhlodávají ve dřevě tenké chodbičky, a to převážně v běli.


Nejznámějším zástupcem je hrbohlav parketoý (Lyctus linearis). Tesařík smrkový (Tetropium castaneum) Ani tesařík smrkový nenapadá opracované dřevo a zabudované dřevěné konstrukce, napadá však pokácené neodkorněné dřevo i oslabené nemocné stromy. Skládá se z celulózových vláken s vysokou pevností v tahu a ligninové výplně, která odolává tlaku.


Červotoč ve dřevě

Jejím principem je zahřívání a pohyb molekul vody obsažených ve dřevě a výrobcích ze dřeva, ve zdivu (vysoušení po zatopení) nebo v živých organismech (škůdcích), působením silného pole vysokofrekvenční mikrovlnné energie.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Schéma pojistek škoda octavia 1

Trhy jelení hora

Tržnice polsko kudowa otevírací doba