Výška komínu nad střechou

Neustálé diskuze kolem správné výšky komínu nad střechou, jejím hřebenem či plochou střechou. Důležité, a někdy i kritické místo představuje nadstřešní část komína. Její správná výška je důležitá pro zajištění odvodu spalin a jejich rozptylu do volného.


Dodržení minimální výšky komínu nad střechou. Nejdůležitějším faktorem při vytváření komína je správná výška tělesa nad střechou. Dále si můžete vypočítat výšku komínu nad střechou ( c = ). K výpočtu výšky komínu nad střechou stačí vzdálenost a sklon střechy.


V případě, kdy sklon střechy je menší než 20°, je minimální výška komínu nad rovinou střechy (atiky) m, bez ohledu na vzdálenost od hřebene střechy. Výškou komínu je zde přitom míněna konkrétně výška komínové hlavy, tedy nadstřešní části komína. Komín ústící nad šikmou střechou Při realizaci komína na šikmé střeše platí, že komín s přirozeným tahem by měl mít ústí minimálně centimetrů nad hřebenem střechy – a to v případě, že se komínová hlava nachází přímo na hřebeni střechy. První nutné kritérium pro správné stanovení výšky komínu nad střechou je znalost sklonu střechy.


Je-li úhel sklonu střechy do 20°, hovoříme o ploché či pultové střeše. V takovém případě musí být výška komínu nad střechou minimálně m. Pokud se na střeše nachází atika, je nutné k uvedené výšce komínu. Výška komínu nad plochou střechou. Za plochou střechu je považována střecha, která má sklon od vodorovné roviny menší než 20°. Nad plochou střechou budovy nebo nad atikou ploché střechy musí být ústí komína ve výšce nejméně m. Při výšce nadstřešní části nad 5m je nutné komín po celé výšce vyztužit pomocí sady výztuže.


Maximální výška komínu nad střech. Nad střechou je potřeba zdivo opatřit kvalitní povrchovou úpravou, která bude odolávat povětrnostním vlivům kombinovaným s tepelným a chemickým pnutím. Zde je vybrán vhodný reprezentant komínu nad střechou , protože obsahuje vše, co takový komín nad střechou má mít.


V podstatě jde o komín již popsaný v. Dobrý den, mám problém s komínem , postavili jsme cca 4metrový komín skládačka z betonových částí a už ted máme cca 5m komína nad. Tuto problematiku jasně stanovuje norma. Aktuality Pravidla navrhování komínů nad střechou. V článku naleznete informace a jednoduchá schémata.


Jak provádět komíny nad střechou , v jakých vzdálenostech od hřebene a mezi sebou, pod jakými úhly od hřebenu střechy, výšku u střešních oken a vikýřů, výšku komína nad polochou střechou a mnoho dalších. Druh komínu a jeho výška , to vše musí být provedeno správně a v. Pre dobrý ťah musí byť komín dostatočne vysoký. Podľa noriem má prevyšovať plochú strechu približne o jeden a pol až dva metre, nad.


Nad šikmou střechou musí mít komín ústí minimálně 6mm nad hřebenem. Tam, kde toto pravidlo není možné dodržet lze použít komínové nástavce. U přetlakových a vysokopřetlakových komínů, u kterých je doloženo, že spaliny v ústí komína jsou odváděny přetlakem, může být výška nad rovinou střechy snížena až na 5mm. Stejná podmínka platí i pro podtlakový komín, kde je podtlak v komíně vytvořen ventilátorem namontovaným na ústí komína.


Vyústění komínového tělesa nad střechou by mělo být m nad hřebenem střechy kvůli rozptylu spalin. Spaliny nesmí pronikat zpět do interiéru okny. Autor: Radek Havlíček Datu14. Třeba nerez komín jsem vyděl ukotven lanky nad střechou.


Příklad: krbová vložka BEF 52 výkon kW, účinná výška kouřovodu m, účinná výška zděného komínu 150x1mm m - spalinová cesta vyhověla) - Pokud má spotřebič spalinové hrdlo orientováno svisle nahoru a je konstrukčně přizpůsoben pro výběr popela a sazí, mohou být spaliny odváděny nad střechu budovy přímo svislým kouřovodem s funkcí komína.

Výška komínu nad střechou
Výška komínu nad střechou

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Trhy jelení hora

Schéma pojistek škoda octavia 1

Tržnice polsko kudowa otevírací doba