Zateplení fasády svépomocí

Po sádrových omítkách přišlo na řadu zateplení domu šedým polystyrenem EPS Greywall plus 240mm. Soklové desky XPS, ten je ještě tvrdší. Mix Play all Mix - Svépomocí. Zateplení fasády pórobetonového domu minerální vatou ISOVER TF Profi - 200mm. Doporučujeme tedy přenechat provedení specializovaným firmám.


Jelikož jsme ale na webu pro stavebníky svépomocí , ukážeme si jak na to, aby byl výsledek co nejlepší. Jako izolant budeme používat minerální vlnu, která je v naprosté většině případů pro dům vhodnější, konkrétně pak fasádní minerální. Nicméně při dodržení základních postupů a principů můžete zateplení fasády svépomocí zvládnout a proto se v tomto článku podíváme jak na to. Jaký je správný postup při zaplení fasády ? Podívejte se na rekonstrukci domu krok za krokem, ve které jsme se detailně věnovali zateplení.


Doporučení je tedy přenechat provedení specializovaným firmám. V případě, že jej chcete provést sami, ukážeme vám jak na to. Vhodným a správně provedeným zateplením fasády tak můžete docílit až úspory nákladů, což je při stále zvyšujících se cenách energií jistě nezanedbatelné.


Získat můžete až Uznatelných nákladů, tedy nákladů, které jsou přímo spojené s realizací zateplení stavby. Jde například o výměnu oken, izolace fasády , ale také lešení potřebné pro zateplení. Nárok se netýká jiných stavebních činností, které se na domě dělají, ale s realizací přímo nesouvisí. To jsou například výkopy, oprava či úprava.


Prvotním úkonem při zateplování domu je založení izolantu. Zakládací sada ETICS slouží k založení a ochraně spodní hrany izolantu venkovního zateplovacího systému. Tady se skoro ve 1 setkávám s vážnými nedostatky a pak se to bohužel promítá na finálním díle. Nevím, zda existují nějaké plastové lišty, ale dá se to založit pomocí latí, které se pak odstraní a pokračuje se zateplení soklu. Samozřejmě zateplení soklu musí být naraženo těsně na zateplení vrchní fasády nebo na zakládací lištu.


U předsazeného soklu doporučuji použít lištu s okapničkou nebo rohovou lištu. Pokud zateplení fasády provedete svépomocí , ani tak vás zateplení fasády nevyjde o moc levněji. Zateplováním fasády ztratíte spoustu času a čas jsou peníze. I tak ale svépomocné práce mnohdy vychází pochopitelně levněji. Aplikaci omítky svépomocí vám ale při nejlepší vůli nemůžeme doporučit.


Nanést ji můžete dvěma způsoby – točením nebo škrábáním, vždy je ale potřeba dvou sehraných řemeslníků. Proces se nesmí přerušit, protože jakékoli napojení bude vždy vidět. Navíc je potřeba vybrat si správné počasí. Déšť omítce neprospívá a přímé slunce ještě méně.


Pro zateplení fasád svépomocí je nejdůležitější projektová dokumentace a stavebně technické vybavení. V projektu byste měli mít zaneseny některé důležité údaje včetně barvy dané fasády. V potaz je nutné brát hlavně technické posouzení celého systému zateplení. Velmi důležité je i precizní rozmístění. Sundat staré parapety, oplechování atiky, římsy.


Staré opadávající omítky odstranit-oklepat. Podklad by měl být rovný, únosný a čistý. Pokud je nějaký disperzní akrylátový nátěr, tak odstranit. Venkovský dům, stavba domu svépomocí , dům na klíč.


Zateplení fasády svépomocí

Montáž zateplení fasády. U většiny projektů venkovských domů se snažíme upřednostnit řešení bez tepelné izolace- například cihelné tvárníce 440mm s venkovní a vnitřní omítkou. Z toho vyplývá, že v případě zateplení budovy je vyžadován územní souhlas (jak vyřídit územní souhlas – formulář, přílohy).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Trhy jelení hora

Schéma pojistek škoda octavia 1

Schema elektroinstalace škoda octavia 1 9 tdi