Životnost dřevostaveb

Základní pravidla pro dlouhou životnost dřevostaveb. V současnosti se první dřevostavby, typově podobné těm dnešním, dožívají zhruba pětadvaceti let. A tak na těchto stavbách můžeme pozorovat určitý trend stárnutí a životnosti dřevostaveb. A zároveň se poučit z chyb. Každého přeci zajímá, na jak dlouho si dům staví nebo kdy jej bude bourat.


Životnost dřevostaveb

Přemýšleli jste někdy nad podobností stěny dřevostavby a běžné střechy? Pojďme se na tuto problematiku podívat detailněji. Získejte pádné argumenty a pomozte nám vyvrátit běžné mýty o dřevostavbách.


Ocenil bych vstupenku na For Arch. Tam bych mohl změnit názor na životnost a kvalitu dřevostaveb. Chci vstupenku, Prosim o vstupenku (2krat) na ForArch Dekuji Hlavova.


Stavitelé dřevostaveb dodnes bojují s chimérou, že dřevostavby nemají stejnou životnost , jako zděné, či cihlové domy. Rozhodně není pravdou, že by přírodní materiály byly méně odolné. Vše závisí na údržbě a zvolených materiálech. Obavy o životnost dřevostaveb jsou úplně zbytečné. Jejich celková životnost se plně vyrovná stavbě zděné, není důvo aby mezi tím byl nějaký rozdíl.


Pokud je při realizaci stavby důsledně dodržována projektová dokumentace (samozřejmě včetně části „statika“) a osvědčené technologické postupy, není se absolutně čeho obávat. I proto si mohou kvalitní. Budete pak o ní „pečovat“ s lepší efektivitou a její životnost významně prodloužíte. V úvodu jsem zmínil roubené domy, ale je jasné, že princip nových dřevostaveb je naprosto odlišný. Jediné co tyto dva fenomény spojuje je základní stavební materiál- dřevo.


Zahraniční studie prokazují životnost dřevostaveb v rozmení - 1roků. V České republice se udává životnost klasických staveb 1roků a je tedy srovnatelná se stavbami ze dřeva. Nejčastěji kladenou otázkou z řad českých zákazníků je, zda je montovaná dřevostavba stejně kvalitní, respektive, zda vydrží stejně dlouho jako klasický zděný dům. Za svých dvacet let zkušeností s touto technologií jsem měl možnost se nabourat do desítek 40ti, 50ti letých dřevostaveb v rámci přestaveb a přístaveb. Pakliže byl někde problém s vlhkostí, tak v šlo o nějaký druh zatékání do stavby, poškozená.


Stejně jako u jakékoli jiné stavby, je třeba při realizaci dřevostaveb zamezit chybám a poruchám, stejně tak ale musíme pravidelně minimalizovat jejich výskyt při užívání stavby. U dřevostaveb hovoříme o minimálně generační životnosti. A u tohoto faktu bychom se měli na chvíli zastavit.


Ale to, že české banky kladou na technickou životnost dřevostaveb (ovšem zcela bez technického důvodu) o desítky let menší hodnoty, než na životnost. A právě životnost je jeden z hlavních aspektů, které nás při pořizování vlastního bydlení zajímají, ale jak. Nejčastější mýtus, že dřevostavba má oproti zděnému domu výrazně nižší životnost , je. Jaká je životnost dřevostaveb ? Zděná i dřevěná stavba vyžaduje údržbu. Dřevostavba má stejnou životnost jako zděný dům.


Bez údržby dům chátrá a proto je nutné provádět údržbu jako na zděném domě: čistit rýny, kontrolovat těsnost střechy, zamezit vzlínání vlhkosti ze základů, včas odstranit případné havárie vody v domě, dodržovat výměnu vzduchu v. Při uvážení životnosti roubenek v českém pohraničí 1až 1let, a když vezmu v úvahu, že zde jsou stavěny systémem, kde jedna konstrukce zajišťuje nosnou funkci, tak je i zároveň vystavena povětrnosti, což u moderních dřevostaveb není. Pod pojmem životnost dřeva ve stavebnictví rozumíme dobu, po kterou bude daný dřevěný prvek plnit svou funkci. Správně navržená, realizovaná a provozovaná stavba ze dřeva dokáže plnit svoje funkce i stovky let.


Životnost dřevostaveb

Vysvětlíme si hlavní výhody a nevýhody dřevostaveb a dozvíte se informace, které Vám pomohou toto dilema rozhodnout.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Trhy jelení hora

Schéma pojistek škoda octavia 1

Schema elektroinstalace škoda octavia 1 9 tdi