Koniofora sklepní

To znamená, že na ní narazíme hlavně ve sklepích, podlahách, ale když má dobré podmínky k růstu, najdeme ji i jinde. Latinsky: Coniophora puteana. Slovensky: Chrastavka pivničná. Snáší teplotu i kolem tří stupňů Celsia, vyhovují jí tedy sklepy, kůlny a podlahy.


Koniofora sklepní vyhledává vysokou vlhkost dřeva – nejlépe od padesáti procent výše.

Líbí se jí i místa, kam zatéká voda – krovy a stropy. Při dobrých podmínkách k růstu ji však najdeme i jinde. Je to druhá nejnebezpečnější houba u nás hned po dřevomorce domácí (Serpula lacrymans).


Lze ji najít v létě i na podzim v lesích i ve stavbách. Rozkládá dřevo jehličnanů i listnáčů, napadá. Pokud ano, jsou přisedlé těsně na dřevo, jen asi 1mm silné, tuhé, z povrchu bradavičnaté.


Povlak plodnice bývá do průměru až cm.

Vytváří rovněž vláknité provazce - rhizomorfy jako dřevomorka. Nikdy však netvoří tlustostěnné hyfy jako dřevomorka. Pro svůj rozvoj tato houba vyžaduje vysokou vlhkost dřeva, proto se s ní v domovních objektech nejčastěji setkáváme ve vlhkých prostorách (ve sklepích, kolnách, na půdách v místech, kde zatéká apod.). Optimální vlhkost dřeva pro růst a rozkladnou činnost koniofory se pohybuje v. Celulózovorní dřevokazná houba, způsobuje hnědou hnilobu.


Plodnice mívají kruhovitý tvar. Mladé plodnice mají žlutou až okrovou. Buď dřevomorka, nebo spíš koniofora sklepní. Ve vlhkém sklepě jsou obě dvě dost nepříjemné, Ale.


Mezi její charakteristické rysi patří to, že odolává nepříznivým povětrnostním vlivům, lez na ni narazit na celém území České republiky. Po dřevomorce domácí se jedná o druhou nebezpečnější dřevokaznou houbu u nás. Hrozbou pro vaše konstrukční dřevo a nábytek jsou kromě termitů i červotoči. Při prevenci Vám poradíme jak ošetřit dřevo, aby nedocházelo k napadení dřevokazným hmyzem, jak provést stavební úpravy dřevěnek, chatek, obytných domů apod. Would you like to get some pictures in better quality?


Write us: Hlasek Chtěli byste některé obrázky v lepší kvalitě?

Napadené dřevo bývá většinou mokré, zpočátku je zbarveno žlutohnědě, později tmavohnědě. V pokročilé fázi napadení dochází ke kostkovitému rozkladu, kostky jsou však narozdíl od dřevomorky drobné. V konečném stadiu hniloby je dřevo možné.


Při správném postupu nedochází mikrovlnným ozařováním k žádným mechanickým (pevnostním) změnám materiálu, nijak jej nepoškozují a materiál si i nadále zachovává své obvyklé vlastnosti. Ale v té chvíli zase nastupují jiné rozkladné houby, například stejně nebezpečná koniofora sklepní. Problémem ale je, že opravdu dobře proschlé stavební dřevo s obsahem vody do se těžko shání, na pilách běžně prodávají dřevo podstatně vlhčí (kolem obsahu vody). Při mnohem vyšší vlhkosti ( a více) se jí již sice nedaří (stagnuje), ale to ji zastoupí jiné dřevokazné organismy, například koniofora sklepní. Je ale pravdou, že dobře proschlé stavební dřevo je těžké sehnat a na pilách běžně koupíme dřevo s obsahem vody i okolo.


The content of this work was to carry out construction-technical survey of timber structures of the existing building in order to design an appropriate procedure for their reconstruction. The survey showed construction in an unsatisfactory to disrepair, so further work also includes the static calculation of new structures proposed instead of the current. Timber structure in the building has.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Trhy jelení hora

Schéma pojistek škoda octavia 1

Schema elektroinstalace škoda octavia 1 9 tdi